Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Zorgen voor de BHV in de zorg

Geplaatst op 21 juni 2024

Zorgen voor de bhv in de zorg. Wat wordt hiermee bedoeld?

Tijdens BHV-trainingen vragen we vaak: "Hoelang duurt het om het gebouw volledig te ontruimen bij brand?" Uitdagingen die naar voren komen zijn: onvoldoende BHV’ers, onduidelijke procedures, gebrek aan ploegleiders, problemen met bewoners (gedragsproblemen, mobiliteit), en gebrekkige middelen. BHV’ers zien vaak op tegen deze situaties. Een interne hulpverleningsorganisatie die volledig is voorbereid op elke noodsituatie is vaak onrealistisch. De gedachte aan een brand in een gebouw met niet zelfredzame bewoners is een zorg voor de bhv.

Waarom de titel “Zorgen voor de bhv in de zorg”

Het is essentieel dat bhv’ers gebruik maken van de kwaliteit van het gebouw, brandwerende constructies zoals (sub)brandcompartimentering.

In het ontruimingsconcept “Defend in House” trainen wij bhv’ers in de zorg om snel de brand te lokaliseren met behulp van de brandmeldinstallatie (BMI). Door middel van eenvoudige brandindicatoren leren wij de bhv’ers “de brand te lezen” voor of in het sub compartiment waar de brand is ontstaan (bijvoorbeeld een kamer van een bewoner). Ze moeten beoordelen of en hoe de brand verantwoord kan worden geblust en of de bewoner veilig uit het sub compartiment kan worden gehaald. Als dit niet mogelijk is, wordt het scenario “Defend in House” toegepast. Het sub compartiment wordt gesloten gehouden en de aanrijdende hulpdiensten worden van de juiste informatie voorzien. Dit alles moet binnen de eerste acht minuten van de opkomsttijd van de brandweer gebeuren.

Het horizontaal ontruimen van een brandcompartiment en mogelijk later verticaal ontruimen gebeurt in overleg met de brandweer. In deze fase zijn meestal al meer bhv’er aanwezig, wat de bhv’ers zelfverzekerder maakt en de kans vergroot dat ze de juiste keuzes maken.

Conclusie

Het is duidelijk dat bhv’ers in de zorg voor grote uitdagingen staan bij brandveiligheid, oftewel voor zorgen voor de bhv. Door gebruik te maken van effectieve ontruimingsconcepten en de kwaliteit van het gebouw, kunnen bhv’ers beter voorbereid zijn op noodsituaties. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en een grotere kans op succes in levensbedreigende situaties. Zo zorgen wij in onze trainingen voor de bhv in de zorg!

Werk jij in de zorg en is bovenstaande herkenbaar? Ben jij instructeur BO? Wil je meer weten over onze manier van opleiden. Wij delen graag onze kennis!

Neem contact op met Heidi

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

0493 782 287
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur
veiligheidscentrum@otc-someren.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring